Analitik Kimyasallar

27-11-2022 22:25
Analitik Kimyasallar

Kimya bilimi, insanlık tarihinin başlangıcından beri doğayı tanıma yolculuğuna eşlik etmiş olan bir bilim dalıdır. Simyacılarla başlangıç yapmış olan kimya, zaman içinde çok farklı alanlara giderek yayılmıştır. Kimya temelde 6 anabilim dalına ayrılır:

- İnorganik kimya

- Biyolojik kimya

- Organik kimya

- Fiziksel kimya

- Analitik kimya

- Diğer kimya dalları

Bütün bilim dallarına benzer şekilde kimyanın gelişimi de hiç kolay olmamıştır. Tarihin başındaki yıllarda damıtma gibi karışımları tek öze indirmek amacıyla yöntemler üretilmiştir. Analitik kimya alanı ise oldukça büyük bir tecrübe ürünü olarak bilinmelidir. Bunun sebebi temelden tepkimelere ve de hangi maddenin ne içinde yer almış olduğu bilgisine dayanır. Örnek verilecek olursa eğer; analitik kimyanın aracı olarak sayılan polarimetreler sayesinde şeker pancarında bulunan şeker oranı ölçülebilir ve kanla idrardaki ürenin tespiti de sağlanabilir.

Analitik Kimyasal Nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi analitik kimyasallaranalitik kimya alanının bir konusudur. Analitik kimya, kimya alanı bilimine bağlı olan anabilim dallarından bir tanesidir. Temelde maddelerin bileşimlerini aydınlatmak amacı ile ilerlemekte olan ve bu amaç ile uygulanmakta olan metotların teorik ve pratik taraflarını inceleyen bir bilim dalıdır. Belli bir maddenin kimyasal bileşenleri incelemesi, özellikle 20. yüzyılın dünyasında bilimin kapılarını ardına kadar zorlar. Özellikle petrolün hayatın her alanında hakimiyet sürmeye başlamış olduğu yıllarda petrol içinde bulunan bileşenlerini öğrenme adına analitik kimya en baskın araç olmuştur. Analitik kimyanın faydası en çok tıp ve sanayi alanında görülür. Özellikle sanayi alanında parçaların denetimlerinin yapılması, kalite kontrol için analitik kimyasallar en çok başvurulanlar içindedir. Aynı şekilde ilaç sanayisi de, çevre analizlerinde analitik kimyanın araçlarından faydalanır.

Analitik Kimyasallar Nerede Kullanılır?

Günümüzde maddeyi ve bileşenlerin bilinmesine rağmen insanlık tarihinde bu durumlar böyle olmamıştır. Doğa, kimi zamanlar maddeyi element olarak verir iken çoğu zaman bileşen olarak vermektedir. Bu ise maddeyi öğrenme sürecinde oldukça değişik araçların keşiflerini sağlamıştır. Fakat bileşenleri oluşturan maddelerin keşifleri insanlık tarihinde sonraki zamanlarda olmuştur. İnsanlar ilk dönemlerinde eline geçen bir bütünü saf hal olarak kabul etmekteydi. Atomik düzeylere inmek, elementlerin keşfi 18. ve de 19. yüzyıla varır. Analitik kimya alanı ise 20. yüzyılın sonlarında keşfedilmiştir. Yani analitik kimya, tarihte oldukça yeni ana bilim dalıdır. Analitik kimyanın keşfedilmesi ve analitik kimyasalların kullanımı özellikle şu alanlara oldukça büyük katkılar sağlamıştır:

 

Biyoloji: Genetik alanı, mikrobiyoloji alanı, moleküler biyoloji çalışmaları

Biyokimya: Anorganik kimya alanı, organik kimya alanı, fizikokimya çalışmaları

Ziraat: Tarla bitkilerinde, gıda bilimi alanı, toprak bilimi alanı, bahçe bitkileri çalışmaları

Fizik: Astrofizik alanı, astronomi alanı ve biyofizik çalışmaları

Mühendislik: İnşaat endüstrisi, kimya bilimi, elektrik, makine çalışmaları

Tıp: Klinik kimya alanı, tıbbi kimya, eczacılık bilimi ve toksikoloji çalışmaları

Analitik KimyasallarNasıl Keşfedilmiştir?

Neredeyse çoğu alanda olduğu gibi analitik kimya alanında da yılların tecrübesinin ve de kimi zaman yapılan çıkarımların ya da tesadüflerin etkisi ile karşılaşılabilir. Günümüze dek bilgi birikimleri arşa çıkmıştır. Bu durum ise tesadüfleri daha azaltıp akılcı çıkarımların ön plana koyulması gerçekleşmiştir.

Analitik kimyasalların keşiflerinde temelde her bileşenin yapıtaşlarını öğrenmek, bağlanma biçimlerini öğrenmek, formunu öğrenip ne ile tepkimeye girdiğini anlamak bilgisi yatar. 20. yüzyıla gelene kadar birikerek ilerlemekte olan bu bilgi birikimiyle günümüzde maddenin içinde olan maddeler analitik kimyasallar ile ayrıştırılabilir.

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.