Gama Sterilizasyonlu Petri Kapı

26-03-2023 13:31
Gama Sterilizasyonlu Petri Kapı

Mikrobiyologlar tarafından kullanılan gama steril rodaklı petri kapı katı ortam üzerinde mikroorganizma kültürü yapmak için kullanılır. Üç havalandırmalı çanaklar, gaz alışverişine yardımcı olur ve kısa süreli işler için idealdir. Tek havalandırmalı çanaklar gaz alışverişini sınırlar, buharlaşmayı ve dehidrasyonu en aza indirir ve uzun süreli çalışma için idealdir.

Havalandırmasız kaplar en çok anaerobik ve uzun süreli çalışma için uygundur. Dolayısıyla kullanım alanlarına göre sınıflandırılırken sterilizasyon işlemi dikkatli yapılmalıdır. Kullanılan gama steril rodaklı petri kaplarının genel özellikleri aşağıdaki gibi olmalıdır.

Ayna kaplamalı kalıplar, yüksek optik netlik sağlar.

Aseptik olarak üretilmiş veya gama ışınlaması ile terminal olarak sterilize edilmiş olarak mevcuttur.

Otomatik tabak dökücülerde kullanım için idealdir.

Tekli, üçlü veya havalandırmasız formatlarda mevcuttur.

Gama Işınlaması Ne İçin Kullanılır?

Gama ışınlaması fiziksel/kimyasal bir sterilizasyon yöntemidir, çünkü bakteriyel DNA'yı parçalayarak bakterileri öldürür, bakteriyel bölünmeyi engeller. Gama ışınlarının enerjisi ekipmandan geçerek kontaminasyona neden olan patojenleri bozar. Moleküler düzeydeki bu değişiklikler, bulaşan organizmaların ölümüne neden olur veya bu organizmaları üremez hale getirir.

Gama ışınlama işlemi, gama odaklı petri kapı içinde işlenen ürünlerde kalıntı oluşturmaz veya radyoaktivite vermez. Malzemenin kalınlığına bağlı olarak tam penetrasyon sağlanabilir. Gama ışınlama işlemi, farklı yoğunluklara, konfigürasyonlara ve yönlere sahip farklı malzemelerden oluşan çok çeşitli ürünleri etkili bir şekilde işleyebilir. İşlenen bazı ürün örnekleri şunları içerir:

Tıbbi cihazlar

İlaçlar

Kombinasyon ilaç/cihaz ürünleri

Doku bazlı ve biyolojik ürünler

Hayvan perakende ürünleri

Arşivler

Kozmetik ve tuvalet malzemeleri

Bahçıvanlık malzemeleri

Ambalaj malzemeleri

Gama Işınlamasının Faydaları Nelerdir?

Gama ışınlaması, farklı yoğunluklara sahip çok çeşitli ürünlerin işlenmesinde güvenli, güvenilir ve oldukça etkilidir. Gama ışınlaması,gama steril rodaklı petri kapı yapımında da kullanılmaktadır. Işınlama, son ambalajlarında kapalıyken ürünlere nüfuz etme özelliğiyle, nihai ambalajlı ürünlerin yanı sıra ham madde ihtiyaçlarını da kolaylaştırarak, ürünün tam sterilitesini sağlayarak üretim ve dağıtım sürecini destekler.

Gama Sterilizasyonunda Uygulamalar Nelerdir?

Gama sterilizasyonu insan doku greftlerini sterilize etmek için kullanılır: ortopedi, travmatoloji dahil birçok klinik disiplinde rekonstrüktif cerrahi için yaygın olarak kullanılan kemik, kıkırdak, tendonlar, bağlar, dura mater, deri, kalp kapakçıkları ve kornealar gibi bağ dokusu allogrefti, beyin cerrahisi, kalp cerrahisi, plastik cerrahi, larengoloji ve oftalmoloji.

Radyasyonla sterilizasyon ayrıca plastik şırıngaların, hipodermik iğnelerin, neşterlerin, cerrahi bıçakların, yapışkan sargıların ve ısıya dayanıklı ilaçların sterilizasyonu için de kullanılır. Diğer uygulamalar şunları içerir: şırıngalar, cerrahi eldivenler, önlükler, maskeler, yara bantları, pansumanlar, prematüre bebekler için biberon emzikleri, gıda ambalajları, ilaç ve kozmetik hammaddeleri ve hatta şarap mantarları oluşturulur.

Gama ışınlaması ile sterilizasyonun bir başka yaygın uygulaması da gıdadır. Gama ışınlaması ile gıda sterilizasyonu, gıdada bulunabilecek mikroorganizmaları, yani bakterileri veya böcekleri yok etmek için gıdayı iyonlaştırıcı radyasyona maruz bırakma işlemidir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.